Deze week is het 50 jaar geleden dat Israël de Palestijnse gebieden en de Golan Hoogvlakte bezette.
    online versie  
   
 
Israël en Palestina: blijven werken aan een vreedzame oplossing

Beste {{NAME}},

Deze week is het 50 jaar geleden dat Israël de Palestijnse gebieden en de Golan Hoogvlakte bezette. Sinds 1967 is er op allerlei manieren geprobeerd om een einde te maken aan de bezetting, maar een oplossing lijkt verder weg dan ooit. Is er nog wel perspectief op vrede? En heeft het zin om je daarvoor te blijven inzetten? PAX vindt van wel.

In 2014 ondertekende je het PAX-manifest ‘Gaza: Nu tijd voor echte vrede’ . Juist in deze week van 50 jaar bezetting ontvang je deze update over hoe PAX actief is geweest en zal blijven in Israël en Palestina. Want hoewel het einde aan de bezetting nog niet in zicht is: de betrokkenheid en de aandacht van iedereen is nodig om het onrecht aan de orde te blijven stellen en te blijven werken richting een vreedzame oplossing.

Draagvlak voor vrede
We steunen al die Palestijnen en Israëli’s die werken aan meer draagvlak voor vrede. Zoals Palestijnse organisaties in Oost-Jeruzalem die de inwoners helpen hun leven onder de bezetting te verbeteren. PAX heeft daarbij in het bijzonder aandacht voor de positie van vrouwen. Hun rechten en vrijheden staan door de bezetting namelijk extra onder druk.

Verder zijn we partner van Israëlische en Palestijnse organisaties die het Arab Peace Initiative zien als vreedzame oplossing. We steunen de Israëlische koepel van vredesorganisaties en de beweging Save Israel Stop the Occupation (SISO). De oprichter van SISO, Daniel Bar-Tal, spreekt zich sterk uit tegen de bezetting. Zijn argument is dat de voortdurende bezetting niet alleen leidt tot een fundamentele schending van de rechten van Palestijnen; het heeft ook een negatieve impact op de Israëlische samenleving.

Lobby voor differentiatie en vrede
Samen met Israëli’s en Palestijnen dringen we bij Nederlandse en Europese politici er op aan dat zij meer doen om de partijen om tafel te krijgen. Een drukmiddel daarbij is het maken van onderscheid tussen Israël en de nederzettingen in de bezette gebieden. Als grote delen van de bezette gebieden steeds meer gezien worden als Israëlisch grondgebied dan is een twee staten-oplossing niet meer mogelijk. De VN veiligheidsraad onderstreepte dit vorig jaar ook met het aannemen van resolutie 2334 (opent in een nieuw venster).

Concreet betekent dit dat producten uit de nederzettingen geen etiket ‘Product uit Israël’ mogen krijgen maar dat er bij dat product altijd ‘Israëlische nederzetting’ wordt vermeld. De EU heeft hiertoe in 2015 een richtlijn opgesteld. De vervolgstap is nu dat dit besluit in Nederland actief wordt doorgevoerd.

Wil je meer weten over de impact van vijftig jaar bezetting en wat je zelf kunt bijdragen aan een oplossing? Bezoek dan het zesdaagse evenement Enough=Enough deze week. PAX geeft hier de workshop Activist Lab Bethlehem.

Hartelijke groet,

Pieter Dronkers
Programmaleider Israël & Palestina

Steun het werk van Pax
 
Pax
www.paxvoorvrede.nl info@paxvoorvrede.nl
PAX Twitter PAX Facebook PAX Linkeidn PAX Youtube
je voorkeuren
 
afmelden
CBF    Nationale Postcode Loterij

verzonden met:  Eagerly Newsletters ©