Stuur deze actie door!


Vul de gegevens in van de ontvanger...


Vul hier je eigen gegevens in...

bekijk hier de e-mail die je gaat versturen.

actie verzonden naar .

Ik Help mee!
Ik Help mee!

Stop bloedkolen

In Colombia zijn duizenden mensen vermoord en uit hun huis verjaagd in het mijnbouwgebied waar steenkool gewonnen wordt. Nuon, E.ON, Engie en Essent gebruiken deze bloedkolen voor het opwekken van onze energie. Nuon doet dit zelfs in de Amsterdamse Hemwegcentrale.

Zeg nee tegen bloedkolen, help mee Amsterdam bloedkolenvrij te maken!

Ben je geen Amsterdammer? Ook dan kun je helpen bloedkolen te stoppen Klik dan hier.

Bloedkolen in Amsterdam?

Energie is niet weg te denken uit ons leven: we laden onze telefoon ermee op, we verlichten er ons huis mee en soms rijden onze auto’s er zelfs op. Nederlandse energiebedrijven Nuon, E.ON, Engie en Essent wekken deze stroom op met steenkool. Nuon doet dit zelfs ín Amsterdam, in de steenkolencentrale aan de Hemweg. In het Colombiaanse mijnbouwgebied waar deze steenkool vandaan komt, hebben paramilitairen 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. Getuigen verklaarden onder ede dat de mijnbouwbedrijven deze paramilitairen hebben gesteund met geld en informatie. Er is dus een duidelijke link tussen onze energie en bloedkolen uit Colombia

Amsterdam is na Rotterdam de grootste Europese haven waar steenkool wordt geïmporteerd. Tussen een kwart en de helft daarvan komt uit Colombia. Ook de haven is daarmee onderdeel van de keten van bloedkolen.

Dit soort praktijken kunnen we niet toestaan in onze hoofdstad. PAX roept Amsterdammers op zich uit te spreken tegen bloedkolen. Samen geven we Nuon en de andere energiebedrijven een duidelijke boodschap: bloedkolen, die willen we niet in Amsterdam dus STOP met het importeren ervan.

Help je mee?
Help je mee om Amsterdam bloedkolenvrij te maken? Sluit je aan! Vul hieronder je naam en e-mailadres in en kom samen met PAX en duizenden Amsterdammers in actie.

Wat doet PAX?
Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. De vredesorganisatie staat deze slachtoffers bij in hun zoektocht naar waarheid en verzoening, en wil dat de mijnbouwbedrijven in Cesar hun verantwoordelijkheid nemen voor hun rol bij de grove mensenrechtenschendingen. Lees hier meer.

Bloedkolenvrij Amsterdam

Ook prominente Amsterdammers, Amsterdamse bedrijven en instellingen maken zich zorgen over de bloedkolenproblematiek. Zij vragen Nuon in een opiniestuk in Het Parool de import van bloedkolen tijdelijk te stoppen totdat de mijnbouwbedrijven concrete maatregelen nemen voor erkenning en compensatie van de slachtoffers.

De volgende Amsterdamse bedrijven en organisaties verklaren geen bloedkolen te gebruiken: 
Het OLVG, de Plantage, het Scheepsvaartmuseum, NEMO Science Center, de Heineken Experience, Museum het Rembrandthuis, Artis, de Melkweg, Koninklijk Theater Carré, Het Concertgebouw, Muziektheater Amsterdam, Hortus Botanicus, Coffee Company, Amnesty International, GreenPeace, De Nieuwe Kerk, De Hermitage, Schiphol, De Burcht, Het Joods Historisch Museum & Portugese Synagoge, Koninklijk Instituut voor de Tropen & Tropenmuseum. 

Tips om over te stappen

Nuon, E.ON, Engie en Essent gebruiken bloedkolen om stroom op te wekken. Ben je klant bij een van deze bedrijven? Stap dan over. Deze bedrijven verklaarden aan PAX geen bloedkolen te gebruiken:

Pure Energie
DE Unie
Vandebron
Huismerk energie
Oxxio
Eneco
WoonEnergie
Greenchoice

www.energievergelijken.nl
Wil je hulp bij het overstappen? Maak dan gebruik van bijvoorbeeld www.energievergelijken.nl om automatisch over te stappen. Kies dan niet voor Nuon, Essent, E.ON of Engie, maar bijvoorbeeld voor een van de bedrijven die zich bloedkolenvrij heeft verklaard.

Energievergelijker van WISE
Wil je liever helemaal geen steenkolen meer en over op groene stroom? Gebruik dan de energievergelijker van WISE.

Maak samen met ons Amsterdam bloedkolenvrij

Laat je naam en e-mailadres achter, en sluit je aan. Je ontvangt dan tips en tricks over hoe je in actie kunt komen, én we houden je hoogte van de campagne. Samen kunnen we Nuon en de andere energiebedrijven een krachtige boodschap geven: stop met bloedkolen.

Verstuur
Bij deelname aan deze actie ga je akkoord met onze algemene voorwaarden
sluiten

Bedankt!

Bedankt voor je hulp Amsterdam bloedkolenvrij te maken. Roep de rest van Amsterdam op ook mee te helpen, deel deze actie via sociale media.

Bekijk alles