Stuur deze actie door!


Vul de gegevens in van de ontvanger...


Vul hier je eigen gegevens in...

bekijk hier de e-mail die je gaat versturen.

actie verzonden naar .

Petitie: Stop Killer Robots

Nederland moet dit jaar opnieuw zijn positie over de ontwikkeling van autonome wapensystemen bepalen. PAX roept op tot een verdrag dat killer robots verbiedt en menselijke controle over autonome wapens garandeert. Wil jij dat ook? Doe dan mee!

 

Ik wil een verbod op killer robots!

Roep samen met PAX de Nederlandse regering op zich in te zetten voor een internationaal verbod op killer robots.

Tekenen
Bij deelname aan deze actie ga je akkoord met onze algemene voorwaarden
sluiten

Bedankt voor je deelname

Bedankt voor het ondertekenen van de petitie! Help je mee deze actie te verspreiden?

Ethisch onacceptabel

In december 2020 riepen meer dan 170 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica de regering op om mee te werken aan een verbod op dodelijke autonome wapens, ook wel bekend als killer robots. Killer robots zijn autonome wapensystemen die zonder menselijke controle doelen kunnen selecteren en aanvallen. Dat betekent dat het besluit om dodelijk geweld te gebruiken wordt genomen door een machine. De technologie om deze wapens te maken ontwikkelt zich razendsnel en we zien nu al wapens met een grote mate van autonomie. Landen als China, Rusland, Israël, de Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn bezig met de ontwikkeling van steeds autonomere wapensystemen.

PAX vindt dit een extreem zorgelijke ontwikkeling: dodelijke autonome wapens zijn ethisch onacceptabel. De morele beslissing over leven en dood kan niet worden gereduceerd tot een algoritme. Ook brengt dit veiligheids- en strategische bezwaren met zich mee. Deze wapens verlagen de drempel tot oorlogsvoering, waardoor landen eerder zullen zoeken naar militaire dan politieke oplossingen. Ongereguleerde ontwikkeling creëert ook een wapenwedloop, die de internationale veiligheid bedreigt.

Ook op juridisch vlak zijn er bezwaren: wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat? Kan een killer robot – volgens oorlogsrecht – onderscheid maken tussen burgers en soldaten?

Nederland moet dit jaar opnieuw zijn positie over de ontwikkeling van autonome wapensystemen bepalen. PAX roept de Nederlandse regering op om zich in te zetten voor een internationaal verdrag dat killer robots verbiedt en menselijke controle over het gebruik van autonome wapens garandeert. Juist omdat de ontwikkeling van deze wapens nog in een vroege fase is, is een internationaal verdrag haalbaar en noodzakelijk.

Wil je meer weten over wat PAX wil? Lees dan dit achtergrondstuk.