Stuur deze actie door!


Vul de gegevens in van de ontvanger...


Vul hier je eigen gegevens in...

bekijk hier de e-mail die je gaat versturen.

actie verzonden naar .

JA! IK DONEER!
JA! IK DONEER!

Samen naar school in Aleppo

Samen naar school in Aleppo

Dit project is tijdelijk opgeschort.

Door de ontwikkelingen in Oost-Aleppo is de Mustafa Qarman school nu dicht en de medewerkers hebben hun werk op moeten schorten. Zodra we meer weten brengen we u op de hoogte. Onze vrienden in Syrië vragen ons hen niet te vergeten. (update 14 december 2016)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Samen naar school in Aleppo, het lijkt onmogelijk in de gebombardeerde stad. Toch zijn de scholen, als het ook maar even kan open. Juist nu snakken de kinderen in Aleppo naar een normaal leven. Zaid van de Mustafa Qarman school vertelde PAX eerder dit jaar vanuit Aleppo. “De leerlingen zijn dapperder dan de leraren, want zelfs als de bommen vallen, willen de leerlingen graag naar school. School is hun enige houvast in de door oorlog verscheurde stad.”

Met een week vertraging zijn de scholen op 4 oktober opengegaan. De bombardementen zijn enorm verhevigd en militairen houden de stad in belegering. Veel scholen draaien noodgedwongen op halve kracht, maar ze gaan door.

Ruim 300.000 mensen zitten gevangen. Iedere dag kan de frontlijn verschuiven. Soms wordt er een gat geslagen in de belegering, maar de situatie kan ook zo weer omslaan. De slag om Aleppo is zeer onvoorspelbaar.

“Zolang er mensen blijven in Oost-Aleppo zal de school doorgaan”, zegt Zaid. De omstandigheden zijn verschrikkelijk, maar de vredesactivisten van Kesh Malek willen doorgaan.

In de door bombardementen getroffen stad biedt basisschool ‘Mustafa Qarman’ in Aleppo een alternatief voor geweld: onderwijs en samenwerking. Te midden van alle verwoesting is deze school een haven van hoop. De school is er voor iedereen ongeacht afkomst, sekse of religie en laat zo zien dat een betere toekomst voor Syrië mogelijk is.

Kesh Malek staf De vredesactivisten van de groep Kesh Malek vernoemden deze school in 2012 naar een van de oprichters, de activist Mustafa Qarman. Hij stierf een paar dagen voor de opening in november 2012 door een mortiergranaat. Momenteel biedt de school onderwijs aan zo’n 140 buurtkinderen van 6 tot 12 jaar. Behalve onderwijs is er veel aandacht voor traumaverwerking en creatieve vakken. Om al deze activiteiten mogelijk te maken heeft de Mustafa Qarman school jouw hulp nodig!

Met jouw donatie:

  • kan een kind schoolmaterialen krijgen;
  • kan een leraar of lerares betaald worden;
  • kan de elektriciteitsrekening worden betaald.

 

Meer weten?

Onderwijs als vreedzaam wapen
Onderwijs is letterlijk een wapen in de vreedzame strijd voor vrijheid en vrede. Scholen bieden een uitweg uit het geweld en houden het zicht op een betere en vreedzame toekomst. Noodzakelijk is dat scholen onafhankelijk zijn van het regime en van gewapende groepen. De Mustafa Qarman school in Aleppo biedt kinderen een kans om zich verder te ontwikkelen en elkaar te respecteren. Zo voorkom je dat er een verloren generatie opgroeit.

Locatie
De school ligt in Bustan al-Qasr, een volkswijk aan de rand van het oude centrum van Aleppo. Bustan al-Qasr ligt in het oostelijke deel van de stad, gebied waar de Syrische overheid geen zeggenschap over heeft.

Over Kesh Malek
Kesh Malek betekent schaakmat. Deze Syrische vredesactivisten uit Aleppo zijn niet aan één politieke partij verbonden, maar zijn onafhankelijke mannen en vrouwen, moslims en christenen, die het beste met hun land voor hebben. Vrede, geen dictatuur, vrijheid, respect, tolerantie. Dat zijn de waarden die voor hen belangrijk zijn. Naast de Mustafa Qarman school ondersteunen ze nog zes scholen in en rondom Aleppo.

 

 

Adopt a Revolution

logo tabblad 3

Op 15 maart 2011 brak in Syrië de Arabische Lente uit. Overal in het land vroegen grote groepen Syrische burgers om meer vrijheid. Ze deden dat volledig geweldloos. Twee Duitse activisten ondersteunden via de campagne Adopt a Revolution deze geweldloze Syrische demonstranten en activisten. In maart 2012 besloot PAX om de campagne ook in Nederland te voeren. Waarom? Omdat in Syrië – ondanks al het geweld dat tegen de demonstranten wordt gebruikt –  mensen zich nog steeds organiseren en iets doen voor vrede. Tegen de stroom in geloven zij in de idealen van vrijheid, vrede en waardigheid. Om dat te kunnen blijven doen, hebben zij jouw hulp nodig!

Wil je meer weten over Adopt a Revolution? Mail dan naar info@paxforpeace.nl.

Doneer aan de school

Dit project is tijdelijk opgeschort.

In Syrië dreigt een verloren generatie op te groeien. Vier jaar oorlog en angst laten hun sporen na. Onderwijs is hard nodig! De school is een haven van hoop en laat zien dat een betere toekomst mogelijk is.

Doneer nu aan de Mustafa Qarman school!

Doneer
Bij deelname aan deze actie ga je akkoord met onze algemene voorwaarden
sluiten

Bedankt voor je steun!

Hartelijk dank voor jouw steun aan de Mustafa Qarman school in Aleppo. Je ontvangt ook een mailbevestiging met meer informatie.