Stuur deze actie door!


Vul de gegevens in van de ontvanger...


Vul hier je eigen gegevens in...

bekijk hier de e-mail die je gaat versturen.

actie verzonden naar .

JA! IK DONEER!
JA! IK DONEER!

Steun nu moedige vredesactivisten in Syrië

Vredescentrum Silav

Update 25 augustus:

Inmiddels is er een staakt-het-vuren en zijn de grondgevechten voorbij. Het is duidelijk dat er veel beschadigd is. De eerste vluchtelingen keren al weer terug, maar treffen vaak een chaos aan. De tekorten blijven dus helaas voortduren.  

Update 22 augustus 2016:

Lina, een van onze partners van het vredescentrum belde met verontrustend nieuws. De situatie in Hassakeh loopt uit de hand. Veel inwoners zijn de stad ontvlucht, en de mensen die gebleven zijn hebben dringend behoefte aan basisvoorzieningen als voedsel, medicijnen, babyvoeding en luiers.

De mensen van het Silav centrum proberen voedsel en medicijnen te kopen en te distribueren aan de meest hulpbehoevenden. Hier hebben ze onze hulp hard bij nodig. Help de inwoners van Hassakeh uit de brand, en doneer.

Lina: ‘We willen de mensen die ons eerder hielpen bedanken, en we zijn bij voorbaat dankbaar voor de hulp aan de noodvoorzieningen voor de mensen in Hassakeh.’

boom geplant bijgesneden

Silav betekent vrede in het Koerdisch en dat is waar de activisten voor staan. Dat is hard nodig in een stad waar veel verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar leven. Door nieuwe bomen aan te planten of door samen theater te maken, laat Silav vredescentrum zien dat het mogelijk is om elkaar te respecteren en samen te werken.

We kennen de mensen van Silav al meer dan een jaar. Lina en Shireen deden mee aan een PAX workshop. Als er elektriciteit is skypen we met hen.  Het centrum is er voor iedereen: o.a. Koerden, Arabieren, moslims, christenen en yezidi’s. Vrijwilligers als Lina en Shireen brengen mensen dichter bij elkaar.

Met jouw donatie:

  • betaalt Silav de onkosten en reiskosten van trainers;
  • koopt Silav materialen voor workshops;
  • betaalt Silav de huur- en stookkosten van het centrum.

 

 

Meer weten?

Hassakeh is een stad in het noordoosten van Syrië waar verschillende bevolkingsgroepen leven. Koerden, Arabieren, moslims, christenen en yezidi’s wonen er naast elkaar. Door de oorlog staan de verhoudingen tussen deze groepen op scherp en lopen de spanningen hoog op. Het regime strijdt er tegen milities en opstandige burgers. Het Silav Centrum verzet zich tegen dit oorlogsgeweld en wil een samenleving waarin de verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam met elkaar leven.

Wil je meer weten over het Silav Centrum? Bezoek dan hun facebookpagina.

Adopt a Revolution

logo tabblad 3

Op 15 maart 2011 brak in Syrië de Arabische Lente uit. Overal in het land vroegen grote groepen Syrische burgers om meer vrijheid. Ze deden dat volledig geweldloos. Twee Duitse activisten ondersteunden via de campagne Adopt a Revolution deze geweldloze Syrische demonstranten en activisten. In maart 2012 besloot PAX om de campagne ook in Nederland te voeren. Waarom? Omdat in Syrië – ondanks al het geweld dat tegen de demonstranten wordt gebruikt –  mensen zich nog steeds organiseren en iets doen voor vrede. Tegen de stroom in geloven zij in de idealen van vrijheid, vrede en waardigheid. Om dat te kunnen blijven doen, hebben zij jouw hulp nodig!

Wil je meer weten over Adopt a Revolution? Mail dan naar info@paxforpeace.nl.

 

Vredesactiviste Lina

Door de hevige gevechten rondom de Syrische stad Hassakeh, de stad waar het vredescentrum is gehuisvest, moest de vredesactiviste en bruggenbouwer Lina vluchten. Nu de situatie het toelaat, gaat de 20 jarige door met het vredeswerk. Meer gemotiveerd dan ooit. Lees hieronder het verslag van haar vlucht.

 

“De nacht dat we vluchtten staat op mijn netvlies gebrand”

Weg moeten vluchten voor ISIS, dat overkwam Lina en haar collega’s van het Silav centrum in Hassakeh. In juni raakte de stad betrokken in de strijd. ISIS was Lina’s huis tot op 300 meter genaderd. Pas na 25 dagen kon zij met haar familie terugkeren. De omvang van de schade is enorm en veel mensen zijn weggebleven.

Lina: “De nacht dat we moesten vluchten staat op mijn netvlies gebrand. Het was een beangstigende en verdrietige tocht. Tot ieders verrassing begonnen precies om twaalf uur ’s nachts de gevechten tussen ISIS en de soldaten van president Assad. Dat begon in het zuiden van de stad. Toen het licht werd, zag ik hoe de mensen – mannen, vrouwen en kinderen, oud en jong, te voet aankwamen uit de meest zuidelijke wijken. Ze hoopten op een beetje veiligheid. Maar ISIS won terrein en ook wij moesten vluchten naar het noorden en uiteindelijk zelfs de stad verlaten.

We namen alleen de belangrijkste papieren mee. We gingen mee in de stroom vluchtelingen naar de noordelijke wijken. Onderweg zagen we nare taferelen: angstige kinderen die blootsvoets liepen, vrouwen die huilden en schreeuwden, mannen die machteloos meeliepen. Duizenden mensen die waren bevangen door een panische angst. Ze wachtten op vervoer, maar hadden geen geld voor een taxi. Ze wilden naar veilige plaatsen zoals Qamishly, Amoeda en Darbasiyah. Steden dichtbij de grens met Turkije. Sommige mensen moesten dagen wachten voor ze weg konden, ze sliepen in parken en in schoolgebouwen, hadden honger en dorst.

Het Silav centrum probeert mensen te helpen zoals we dat altijd deden. Door bijvoorbeeld te zorgen voor transport. En we probeerden de mensen te helpen om een beetje te kalmeren.

Nu ik dit aan jullie vertel, komen de tranen in mijn ogen. Ik voel weer het verdriet van dat moment. Mijn verdriet, het verdriet van de kinderen, de ouderen en het verdriet van iedereen.

Zelf ging ik naar het huis van mijn opa in een dorp dichtbij Amoeda. Dat ligt 70 km verder op. Daar bleven we met ons gezin en vrienden. Ik wilde al na tien dagen terug. Ik kwam niet verder dan het het noorden van de stad.. De militairen hielden me tegen. De stad was een spookstad geworden. Er waren alleen maar soldaten en wapens en strijders en wapens.

Uiteindelijk bleven we 25 dagen van huis. Toen we terugkeerden waren ons huis en het Silav Centrum gelukkig redelijk onbeschadigd, zeker in vergelijking met andere huizen. Er waren alleen maar wat ramen kapot. Andere huizen waren behoorlijk beschadigd of zelfs platgebrand. Uit veel huizen was van alles gestolen.

De situatie is nu rustig,  maar veel mensen zijn weggebleven en wonen nu in Amoeda en Qamishly.

De toekomst blijft ongewis. Met Silav staan we klaar voor de mensen die teruggekeerd zijn We geven EHBO trainingen, ons team verleent ook wat noodhulp en psychosociale hulp aan iedereen die dat nodig heeft, ongeacht afkomst of religie.”

Steun het Silav centrum

Help moedige bruggenbouwers in Noordoost-Syrië.

Vredesactivisten in Hassakeh in Noordoost-Syrië zijn ware bruggenbouwers in extreem moeilijke omstandigheden. Zij hebben onze steun nodig. Help daarom mee om hun vredescentrum financieel mogelijk te maken. Doneer nu aan het Silav Centrum.

Doneer
Bij deelname aan deze actie ga je akkoord met onze algemene voorwaarden
sluiten

Bedankt voor je steun!

Hartelijk dank voor jouw steun aan het Silav Centrum in Hassakeh.