Stuur deze actie door!


Vul de gegevens in van de ontvanger...


Vul hier je eigen gegevens in...

bekijk hier de e-mail die je gaat versturen.

actie verzonden naar .

JA! IK DOE MEE!
JA! IK DOE MEE!

Mail Nuon, Essent, E.ON & Engie

Opnieuw mensenrechtenactivisten vermoord in Colombia. Kom op voor de slachtoffers en stuur een mail naar Nuon, E.ON, Engie en Essent.

Wat is er gebeurd?

Zaterdag 4 februari is de 55-jarige Edilberto Cantillo Mesa in zijn woonplaats El Copey in de Colombiaanse bloedkolenregio Cesar vermoord. Mesa was gemeenschapsleider en lid van een
lokale organisatie die streed voor teruggave van land aan boeren die gewelddadig van hun land werden verdreven. Aldemar Parra García en Nestor Ivan Martinez werden al eerder slachtoffer van het geweld in de bloedkolenregio.

Wat kunnen de energiebedrijven doen?

Nuon, E.ON, Engie en Essent wekken energie op met bloedkolen uit Colombia. Daarom zijn zij in de positie om eisen te stellen aan de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore die de kolen leveren. Deze mijnbouwbedrijven moeten afstand nemen van de paramilitairen die verantwoordelijk zijn voor het geweld en samen met de Colombiaanse regering garanderen dat de bevolking beschermd wordt. Bovendien wachten duizenden slachtoffers op compensatie en erkenning van het verlies van hun land en hun naasten. Maar tot nu toe ondernemen de mijnbouwbedrijven niets, terwijl mensen die opkomen voor hun rechten systematisch worden bedreigd en zelfs om het leven gebracht.

Dat moet stoppen. Kom ook in actie!

PAX heeft de Europese energiebedrijven die met bloedkolen opgewekte stroom leveren, waaronder E.ON, Engie, Nuon en Essent, van de ontwikkelingen in Cesar op de hoogte gesteld. Alleen Nuon en Essent reageerden, maar ook zij gingen niet in op het verzoek om hun kolenleveranciers publiekelijk op te roepen zich te distantiëren van de activiteiten van neoparamilitaire groepen. Ook lieten zij opnieuw na de mijnbouwbedrijven op te roepen nu eindelijk eens concrete stappen te nemen in de richting van genoegdoening voor de duizenden slachtoffers van de eerdere paramilitaire geweldsgolf (1996-2006). Alleen Nuon onderscheidt zich met de aankondiging om op korte termijn een grondig onderzoek naar de vroegere en huidige mensenrechtenschendingen uit te voeren. Kom in actie, en stuur de energiebedrijven een e-mail.

Wat zijn bloedkolen?

Energie is niet weg te denken uit ons leven: we laden onze telefoon ermee op, we verlichten er ons huis mee en soms rijden onze auto’s er zelfs op. Nederlandse energiebedrijven Nuon, E.ON, Essent en Engie wekken deze stroom op met steenkool. In het Colombiaanse mijnbouwgebied waar deze steenkool vandaan komt, hebben paramilitairen 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. Getuigen verklaarden onder ede dat de mijnbouwbedrijven deze paramilitairen hebben gesteund met geld en informatie. Er is dus een duidelijke link tussen onze energie en bloedkolen uit Colombia.

Bekijk hier de animatie over bloedkolen:

Terwijl de energiebedrijven stroom blijven opwekken met goedkope bloedkolen, staan de slachtoffers al jaren in de kou. Dit kunnen we niet toelaten. Daarom roept PAX Nederlanders op zich uit te spreken tegen bloedkolen. Samen geven we Nuon, E.ON, Engie en Essent een duidelijke boodschap: bloedkolen, die willen we hier niet dus STOP met het importeren ervan.

Wat doet PAX?

Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. De vredesorganisatie staat deze slachtoffers bij in hun zoektocht naar waarheid en verzoening, en wil dat de mijnbouwbedrijven in Cesar hun verantwoordelijkheid nemen voor hun rol bij de grove mensenrechtenschendingen. Lees hier meer.

Overstappen naar bloedkolenvrije stroom?

Nuon, E.ON, Engie en Essent gebruiken bloedkolen om stroom op te wekken. Ben je klant bij een van deze bedrijven? Stap dan over. Deze bedrijven verklaarden aan PAX geen bloedkolen te gebruiken:

Pure Energie
DE Unie
Vandebron
Huismerk energie
Oxxio
Eneco
WoonEnergie
Greenchoice
Qurrent

Hulp bij overstappen
Wil je hulp bij het overstappen? Maak dan gebruik van en energievergelijkingswebsite.
Kies dan niet voor Nuon, Essent, E.ON of Engie, maar voor een van de bedrijven uit de lijst hierboven. Steeds meer energievergelijkingswebsites informeren hun klanten bovendien over bloedkolen zodat zij beter weten waarvoor ze kiezen:
www.energievergelijken.nl
www.easyswitch.nl
www.overstappen.nl

Helemaal over op groene stroom?
Wil je liever helemaal geen steenkolen meer en over op groene stroom? Gebruik dan de energievergelijker van WISE.

Stuur een e-mail naar de directeur van Nuon

Kom in actie voor de slachtoffers van bloedkolen en de directeur van Nuon een e-mail. Vertegenwoordigers van Nuon vertrekken begin maart naar Colombia. Daarom ontvangt Nuon een andere oproep. Hieronder kan je ook Essent, E.ON en Engie een bericht sturen.

Beste directie van Nuon,

De moorden op mensenrechtenactivist Edilberto Cantillo op zaterdag 4 februari en op vakbondsman Aldemar Parra begin januari, hebben mij diep geschokt. Beide vredesactivisten uit Cesar kwamen op voor de rechten van hun gemeenschap.

Nuon bezoekt de Colombiaanse Cesar regio begin maart. Ik ben blij te horen dat u in gesprek gaat met de mijnbouwbedrijven over de rechten van duizenden slachtoffers en de bescherming van mensen zoals Edilberto en Aldemar. Zoals u weet staan deze moorden niet op zichzelf. De afgelopen jaren zijn honderden gemeenschapsleiders en mensenrechtenactivisten in het gebied bedreigd en zelfs vermoord. Wie opkomt voor de belangen van de bevolking of vraagt om compensatie en erkenning voor het leed van bloedkolenslachtoffers, loopt ernstig gevaar. Terwijl juist deze mensen zo belangrijk zijn voor de implementatie van het vredesakkoord in Colombia.

Ik doe hierbij een dringend beroep op u:
Maak concrete afspraken met mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore zodat zij:
1) Afstand nemen van de paramilitaire groepen die verantwoordelijk zijn voor het geweld.
2) Een actieve rol op zich nemen om de veiligheid van de bevolking in Cesar te garanderen
3) De slachtoffers van het geweld uit het verleden erkennen en compenseren met concrete afspraken.

Ik ben blij dat u een onderzoek instelt naar de problematiek in het bloedkolengebied. Als grootinkoper van steenkolen uit de regio kunt u uw economische positie in de regio maximaal inzetten voor deze mensen. Ik hoop daarom dat u mijn vragen meeneemt in het onderzoek en reken erop dat Nuon daarna publiekelijk communiceert welke concrete afspraken u gemaakt heeft.

Hartelijk dank voor uw inzet.

Vriendelijke groeten,

Verstuur
Bij deelname aan deze actie ga je akkoord met onze algemene voorwaarden
sluiten

Bedankt voor je deelname

Bedankt voor jouw e-mail aan Nuon. Stuur hieronder ook een bericht aan Essent, E.ON en Engie!

Stuur de directeuren van Essent, E.ON en Engie een e-mail

Stuur hier de directeuren van Essent, E.ON en Engie een e-mail, en roep hen op op te komen voor de slachtoffers in Colombia.

Beste directie,

De moorden op mensenrechtenactivist Edilberto Cantillo op zaterdag 4 februari en op vakbondsman Aldemar Parra begin januari, hebben mij diep geschokt. Beide vredesactivisten uit Cesar kwamen op voor de rechten van de bevolking uit het Colombiaanse steenkoolgebied.

Deze moorden staan niet op zichzelf, de afgelopen jaren zijn honderden gemeenschapsleiders bedreigd en vermoord. Wie opkomt voor de belangen van de bevolking of vraagt om compensatie en erkenning voor het leed van bloedkolenslachtoffers loopt ernstig gevaar. Terwijl juist deze mensen zo belangrijk zijn voor de implementatie van het vredesakkoord in Colombia. Dat is ontoelaatbaar.

Daarom doe ik nu een dringend beroep op uw hulp
Maak concrete afspraken met de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco / Glencore zodat zij:
1) Afstand nemen van paramilitaire groepen die verantwoordelijk zijn voor het geweld.
2) Een actieve rol op zich nemen om de veiligheid van de bevolking in Cesar te garanderen.
3) De slachtoffers van het geweld uit het verleden erkennen en compenseren met concrete afspraken.

Alleen praten met de mijnbouwbedrijven heeft tot nu toe weinig opgeleverd voor de bevolking van Cesar. Hoeveel mensen moeten er nog vermoord worden voordat u echt in beweging komt? Neemt u daarbij een voorbeeld aan het Deense energiebedrijf Dong dat zijn economische positie inzet voor de slachtoffers. Of kijk dichterbij huis naar uw eigen Bettercoal partner Nuon. Nuon vertrekt begin maart voor een mensenrechtenmissie naar Colombia om de situatie zelf te onderzoeken. Uw bedrijf onderneemt in de tussentijd weinig concreets. Terwijl u als grootinkoper van steenkolen uit de regio juist druk kunt zetten om bij te dragen aan een oplossing voor de slachtoffers in dit gebied.

Ik reken op u en kijk uit naar uw reactie.

Hartelijk dank voor uw inzet.

Vriendelijke groeten,

Verstuur
Bij deelname aan deze actie ga je akkoord met onze algemene voorwaarden
sluiten

Bedankt voor je deelname

Bedankt voor jouw bericht aan de directie van Essent, E.ON en Engie. Heb je ook de directeur van Nuon al een berichtje gestuurd?