Stuur deze actie door!


Vul de gegevens in van de ontvanger...


Vul hier je eigen gegevens in...

bekijk hier de e-mail die je gaat versturen.

actie verzonden naar .

JA! IK LOOP MEE
JA! IK LOOP MEE

Ervaar hoe vrede verbindt

In een tijd van snoeiharde standpunten over vluchtelingen in ons eigen land en genadeloze oorlogen in het buitenland, ontmoeten wij elkaar onderweg op pleinen, in kerken, scholen en moskeeën. Wandel mee door het centrum van Enschede en ervaar onderweg hoe je vrede waar kunt maken in ontmoetingen, muziek, zang en schilderen!

Walk of Peace

De Walk of Peace zal plaatsvinden op 18 september in Enschede, tijdens het openingsweekend van de jaarlijkse Vredesweek. Vanaf 12.30 tot uiterlijk 15.00 uur kun je je bij de start melden. Om 13.00 is de opening op het Willem Wilminkplein.

Verbind je met andere wandelaars tijdens de tocht, ook al zijn ze misschien heel anders dan jij.
Beleef een stukje van de bijzondere geschiedenis van Enschede in de Tweede Wereldoorlog in de Jacobuskerk. Bezoek de synagoge en ontvang een stukje matse in de Hollandia matsefabriek. Loop daarna door naar de moskee en neem binnen een kijkje. Werk mee aan een kunstwerk voor de vluchtelingenopvang en sta ook stil bij het oorlogsmonument. Geniet onderweg van muziek, bezoek de Syrisch Orthodoxe kerk en loop een rondje op de ontmoetingsmarkt in het Muziekcentrum. Wil je meedoen met een kleine pelgrimage voor vrede en gerechtigheid, anderen ontmoeten, stilstaan bij vrede door samen te lopen? Meld je dan hieronder aan voor de Walk of Peace.

Tijdens de wandeling worden soep, broodjes en een aantal thematische hapjes geserveerd.

Verbinding
We lopen de Walk of Peace om ons te verbinden met vrede en met elkaar, ook al zijn we nog zo verschillend. We beantwoorden daarmee de oproep van de Wereldraad van Kerken voor een pelgrimage voor vrede en gerechtigheid. We worden met onze neus op de harde feiten van oorlog en geweld gedrukt door de komst van vluchtelingen van een conflict ver van ons vandaan, en we zien dat in onze omgeving daarover keiharde standpunten worden ingenomen. Wat doen wij? We kunnen samen vrede beleven, bezig zijn met kleine symbolen met een grote betekenis. We kunnen al wandelend de vrede deze middag in de praktijk uitvoeren.

De route

We beginnen om op het Willem Wilminkplein met de opening om 13.00 uur. Je kan daar ook een broodje en soep nuttigen en je kan aanmelden voor de Walk bij Woongemeenschap de Wonne. Je passeert café het Bolwerk en de Oude Kerk. Aan de andere kant van het plein kan je naar binnen bij de Jacobuskerk. Linksaf op de Oude Markt gaat het de Marktstraat in. Aan het eind ga je de Brammelerstraat in en aan het eind rechtuit de Tromplaan in.

Na Saxion ga je links de Prinsestraat in. Dan rechtdoor naar de Emmastraat en bij de Kringloopwinkel linksaf naar de Nieuwstraat. Aan je rechterhand matsefabriek Hollandia, waar je een stukje matse ontvangt. Terug de Emmastraat in waar je bij Ecocentrum Emma je matse kan beleggen en nuttigen. Vervolgens richting de Tweede Emmastraat waarvandaan je de moskee al kan zien liggen.

Na een bezoek aan de moskee loop je de laatste twee straten weer terug en door het hek het Volkspark in richting het Paviljoen. Vlak daarvoor rechtsaf naar het Monument tegen Zinloos Geweld, dan over het bruggetje het pad op richting het Oorlogsmonument. Verlaat het Volkspark de Tromplaan in, waar je aan je linkerhand de Syrisch Orthodoxe kerk vind die je kan bezoeken. Vervolg daarna je weg terug tot Boekhandel Broekhuis. Dan linksaf Noorderhagen in en terug naar Woongemeenschap de Wonne en het Muziekcentrum. Daar vindt de afsluiting van de Walk plaats om 17.00 uur.

De Vredesweek

Al vijftig jaar neemt PAX het voortouw in het organiseren van de Vredesweek, dit jaar van 17 t/m 25 september. PAX zet zich in om mensen te beschermen tegen oorlogsgeweld. De Vredesweek is een goed moment om te laten zien dat vrede iets is wat ons allemaal verbindt. Daar kan iedereen aan meedoen.

Samen maken we een statement voor vrede in de Vredesweek. Loop mee met Walk of Peace in Enschede, kom naar het Manifeest in Amsterdam, bezoek een activiteit van een onze Ambassades van Vrede bij jou in de buurt of doe mee met een landelijke Vredesweek-actie en steun ‘Lessen in Vrede’.

Kijk voor meer informatie op www.vredesweek.nl

Vrede. Wie durft?

Partners

De Walk of Peace wordt georganiseerd door PAX en de Raad van Kerken, in samenwerking met Enschede voor Vrede. De Walk of Peace is onderdeel van de Vredesweek.

Aanmelden

Zondag 18 september tussen 12.30 tot 15.00 uur kunt u zich aanmelden bij woongemeenschap de Wonne.

De Wonne ligt in het centrum van Enschede, tien minuten lopen vanaf het centraal station. Adres: Noorderhagen 25, 7511 EK Enschede.

Bij aanmelding ontvangt u een programmaboekje met routebeschrijving. De organisatie zorgt voor soep en broodjes, hapjes uit alle windstreken en een drankje.

 

Het organiseren van de Walk of Peace kost geld. Om mee te lopen vragen wij om een vrijwillige donatie van €7,50 per persoon. De donatie kunt u bij aanmelding doen. Kinderen jonger dan 10 jaar en mensen die niet in de gelegenheid zijn te betalen lopen gratis mee.