Stuur deze actie door!


Vul de gegevens in van de ontvanger...


Vul hier je eigen gegevens in...

bekijk hier de e-mail die je gaat versturen.

actie verzonden naar .

Webinar: Geef wapens geen stem

Nederland staat in de top 10 van wapenleveranciers. Vooral de verkoop van marineschepen en overtollig materieel van defensie levert ons land die toppositie. Tijdens deze webinar schetst wapenhandel specialist Frank Slijper (PAX) onder andere de omvang en om welke bedrijven het gaat. Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid voor de SP) vertelt over de rol van de politiek en de tijd dat ze werkte aan het dossier wapenexportbeleid. Ook is er tijd voor discussie. Met het oog op de verkiezingen rijst de vraag: wat stem jij in vredesnaam? Georganiseerd door Vredesburo Eindhoven en PAX.

Woensdag 10 maart, 19.30 – 21.00 uur, via ZOOM.

Meld je aan!

Eén dag van tevoren sturen we je de deelname link toe.

Heb je een voorkeur voor een gespreksgroep? Vul dat dan in bij je aanmelding, dan wordt hier bij de indeling van de groepen rekening mee gehouden. De groepen bespreken één van de volgende thema’s: Wapenhandel of Alternatief voor Wapenhandel.

Voorkeur voor een gespreksgroep?*
*=optioneel
Aanmelden
Bij deelname aan deze actie ga je akkoord met onze algemene voorwaarden
sluiten

Bedankt voor je aanmelding!

Eén dag van tevoren sturen we je de deelname link toe.

Bekijk alles

Over de webinar

Nederland staat in de top 10 van wapenleveranciers. Een bedenkelijke positie voor zo’n klein land. Nederlandse bedrijven spelen een rol in de verkoop van marineschepen en gerelateerde producten. En Defensie verkoopt overtollig materieel. Hoewel er nationale en internationale exportcontrolesystemen zijn, worden die soms ruim geïnterpreteerd. Economische belangen en buitenlandbeleid botsen met zorgen om conflicten en mensenrechten.

Over de sprekers:

Frank Slijper, beleidsadviseur bij PAX, houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met wapenhandel, -export, -regulering en alles wat erbij komt kijken. Binnen PAX monitort hij de Nederlandse wapenexport kritisch. Hij werkt aan een striktere implementatie van het exportbeleid, bijvoorbeeld ook voor nieuwe technologieën. Ook werk hij binnen de internationale coalitie Control Arms aan een strikte implementatie van het Wapenhandelsverdrag. Samen met andere nationale en internationale organisaties doet PAX onderzoek en oefent druk uit op overheden, de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Sadet Karabulut is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP. De afgelopen jaren hield zij het wapenexportbeleid nauwlettend in de gaten en maakte ze zich hard voor het onderzoeken van schendingen van dit beleid. Ze heeft steeds gepleit voor het stoppen van wapenexporten naar landen betrokken bij oorlogen en mensenrechtenschendingen, zoals Turkije, Egypte, Saoedi-Arabië en de VAE. Geen parlementariër stelde deze kabinetsperiode meer Kamervragen over de rol van Nederland in de wapenhandel. In maart verlaat ze na 15 jaar de Haagse politiek.

Gespreksgroepen

In het tweede gedeelte van de webinar gaan we uiteen in gespreksgroepen. De groepen bespreken één van de volgende thema’s: Wapenhandel of Alternatief voor Wapenhandel. Heb je voorkeur voor een van de thema’s? Geef dit dan aan tijdens bij de aanmelding.

Deze webinar wordt georganiseerd door Vredesburo Eindhoven en PAX. Het is onderdeel van de campagnes ‘Geef wapens geen stem’ en ‘Wat stem jij in vredesnaam?’